Frauenwald am Rennsteig

De sage over het ontstaan van het dorp Frauenwald gaat terug tot het jaar 1177, waarin Graaf Poppo von Henneberg tijdens de jacht verdwaalde en door een kolenbrander gevonden werd. Deze bracht de graaf terug op de weg Erfurt-Nürnberg. De graaf was zo blij over deze weg weer snel terug naar zijn familie te kunnen reizen dat hij de arme kolenbrander toestond een wens te doen. De kolenbrander wenste op deze plek een kleine kapel, zodat hij daar af en toe eens kon gaan bidden. Deze wens werd vervult en de kapel werd Nikolauskapelle genoemd, naar de beschermheilige van de voerlieden die deze weg bereisden.

In 1218 werd de kapel aan het Kloster Veßra overgedragen, die het tot een vrouwenklooster uitbreidde. In 1323 werd het vrouwenklooster aangeduid met "zu den Frauen auf dem Walde" - "Klooster der Vrouwen" - waaruit later de naam Frauenwald ontstaan is.

De plaats Frauenwald heeft zijn ontwikkeling  te danken aan de toenemende betekenis van de handelsweg Erfurt - Nürnberg (die uit de oude weg naar Rome voortkwam) - die hier de naam Hohe Straße had. In 1360 ontstond hier al een tolstation. Rond 1500 vonden hier ongeveer 130 inwoners werk met voornamelijk bosbouwwerk of werkzaamheden die samenhingen met de handelsweg (handel, transport en beherberging).

Allzunah

De jongste vestiging in het Rennsteig gebied uit die tijd is het dorp Allzunah, dat in 1691 voor het eerst genoemd werd. Deze vestiging dateert uit de derde en laatste vestigingsperiode, die door de ontwikkeling van de glasfabricage op gang gebracht werd. Een glasfabriekje was het uitgangspunt van deze nederzetting. De bestuurders van Frauenwald en de daar gevestigde glasfabriek vonden deze nieuwe vestiging veel te dichtbij ( All-zu-nah) wat het gehuchtje aan zijn naam geholpen heeft.

Faruenwald en Allzunah zijn onderdeel van het UNESCO Biosfeerreservaat Thüringer Wald.

 

Bezienswaardigheden

UNESCO Biosfeerreservaat Thüringer Wald Tentoonstelling over het Bioferenreservaat met o.a. een prachtig diorama.
Nordstraße 96, 98711 Frauenwald,+49 036782 - 62947. 

In dit gebouw zit ook de Toeristen Informatie Frauenwald, +49 036782-61925

Bunker Museum. Ieder uur rondleiding door een 'Führungsbunker van de Nationale Volksarmee (NVA)' gebouwd in de tijd van de koude oorlog. Bij Waldhotel Rennsteighöhe. Aanmelden bij de hotelreceptie.

Wandelroutes

De Rennsteig komt door Allzunah dat circa 1,5 km ten Noorden van Frauenwald ligt. Frauenwald-Allzunah is een van de etappe plaatsen van de Rennsteig.

UNESCO Natuurreservaat Rondwandelreis heeft Frauenwald-Allzunah als etappe plaats

Lutherweg loopt van Noord naar Zuid door Frauenwald richting Schleusegrund

Doktor Waldweg - rondwandelweg van ca 25 km komt door Frauenwald

Verschillende lokale rondwandelingen

Fietsroutes

Rennsteig Radweg komt door Frauenwald-Allzunah

Toeristen informatie

Nordstrasse 96, 98711 Frauenwald

Verkeer en vervoer

Met de auto van de A71 van Ilmenau en over de B4 en L1141 naar Frauenwald.
Busdiensten naar Ilmenau, Suhl, Oberhof en in de weekends naar Masserberg

 

Hotels, Pensions, B&B's, Campings en Camperplaatsen

 

Ga naar boven