Arnstadt

Arnstadt, gelegen aan de voet van het Thüringer Wald, is de oudste stad van Thüringen. De oudste oorkonde waarin Arnstadt genoemd wordt dateert uit 704. In deze akte schenkt de Thüringer Hertog Hedan II zijn landgoed Arnstadt aan bisschop Willibrord van Utrecht.

De Neideck-burcht waarvan de fundamenten van voor 1273 dateert en van 1557 tot 1560 onder leiding van de Nederlandse bouwmeester Gerard van Mere, uitgebouwd tot haar definitieve omvang. In 1560 trouwde slotheer Günther XLI zu Arnstadt met de 17-jährige Katharina van Nassau, de zus van de Nederlandse Prins Willem I van Nassau.

Van 1330 - 1332 werd een stadsmuur gebouwd waarvan delen nu nog zijn te vinden, evenals de diverse torens die erbij hoorden zoals de Riedturm. In 1581 verwoeste een grote brand delen van de stad

In 1703 kwam Johann Sebastian Bach naar Arnstadt om het nieuwe orgel van de Neue Kirche (thans Bachkirche) in Arnstadt in te wijden. Een maand later werd Bach tot organist van de Neue Kirche in Arnstadt benoemd. In 1707 vertrok hij naar zijn nieuwe aanstelling in Mühlhausen. In Arnstadt wordt de herinnering aan Bach levend gehouden met onder andere een actief Bachkoor en het Bach-Festival-Arnstadt.

Bezienswaardigheden

Lieve Vrouwenkerk (Liebfrauenkirche) tegen het einde van de 12e eeuw gebouwd op de fundamenten van een eerdere kerk, is een belangrijk voorbeeld van de stijlverandering die plaats vond van de romaanse naar de gotische stijlperiode. Dientengevolge onderging de kerk in de 13e eeuw verschillende wijzigingen en uitbreidingen. In de kerk zijn verschillende kunstschatten van zowel voor als vlak na de reformatie te bewonderen.
De kerk die na de dom van Naumburg het belangrijkste kerkgebouw in Thüringen is uit de romaans-gotische overgansperiode, maakt deel uit van het Europese Transromanica project en de gelijknamige route.

St. Nikolai kerk - Arnstadt / Oberndorf
Deze op een heuvel in de 11e eeuw gebouwde kerk is een van de oudste kerken van Thüringen. Oorspronkelijk gebouwd als romaanse basiliek. Er is nu nog slechts het koor, middenschip en viering- of kruisingtoren over. De kerk maakt deel uit van het Europese Transromanica project en de gelijknamige route.

Slotmuseum in het barokke stadsslot "Neuen Palais"dat van 1729-1735 gebouwd werd. 
In het jaar 1697 waarin Graaf Anton Günther II von Schwarzburg-Arnstadt de titel vorst krijgt besluit zijn vrouw Auguste Dorothea de poppenstad "Mon plaisir" te bouwen,  met 82 scènes bestaande uit 391 figuren. Er is een tentoonstelling rond J.S. Bach in het slotmuseum op de bovenverdieping.

Stadhuis van 1883 - 1885 in de Duitse renaissance stijl gebouwd, vindt u aan de markt

Walpurgisklooster, althans de fundamenten daarvan zijn te bezichtigen circa 1,5 km ten Zuiden van Arnstadt. Arnstadt en deze plaats op de Walpurgisberg liggen aan het pelgrimspad Elisabeth - Walburga - Paulina, ook wel het sterke vrouwenpad genoemd. Het loopt van Erfurt via Arnstadt naar Paulinzella. Het is een onderdeel van de Jacobweg Erfurt - Coburg.

Spoorwegmuseum

Wandelroutes

Lutherreis Wandelreis: Eisenach - Arnstadt

Bach-Goethe Wandelpad Arnstadt - Ilmenaui over de Rheinsbergen

Pelgrimspad Elisabeth - Walburga - Paulina - Erfurt - Arnstadt - Paulinzella

Toeristen Informatie

Markt 1, 99310 Arnstadt, Tel: +49(0)3628-60 20 49

Hotels, Pensions, B&B's, Campings en Camperplaatsen

Ga naar boven