Erfurt

Erfurt, hoofdstad van Thüringen, ook wel het prentenboek der Duitse geschiedenis genoemd. Het is een van de best bewaard gebleven middeleeuwse stadscentra van Duitsland, met een fantastische combinatie van rijke patriciërshuizen en fraai gerestaureerde vakwerkhuizen.

Vanwege zijn vele kerken, torens  en kloosters (meer dan 50) wordt Erfurt ook wel het Rome van het Noorden genoemd. Aan de universiteit van Erfurt werd Maarten Luther in mei 1501 als rechtenstudent ingeschreven. Later dat jaar gaf hij deze studie op en trad hij in het Augustijnenklooster in. In september 1506 werd hij in de orde van de augustijner heremieten opgenomen en begin april 1507 werd Luther tot priester gewijd in de Dom van Erfurt.

Bezoek het fraai gerestaureerde centrum en het monumentale kerkencomplex van de Mariendom en de Severikerk, die boven op een heuvel in het midden van de stad, boven de stad uitsteken. Naast de Domberg bevindt zich de enige grotendeels bewaard gebleven barokke stadsvesting van Midden-Europa. Bezienswaardig is het wijdvertakte ondergrondse labyrint.

Van de vele bruggen moet u minstens de Krämerbrücke bezichtigd hebben. Deze is 120 m lang met 32 huizen bebouwd en nog bewoond, met op de begane grond ateliers en winkeltjes. En als u daar toch bent hebben we de volgende tip.

Joodse schat van Erfurt

In de voormalige Synagoge worden de Joodse kostbaarheden tentoongesteld die in 1989 in Erfurt gevonden werden onder de muur van een keldertoegang. Dit is een expositie van wereldniveau die u niet mag missen.

Bezienswaardigheden

Dom St. Marien aanvankelijk gebouwd als kapel door Bonifatius in 752 . Hier werd Luther tot priester gewijd. Er is een werk van Cranach te zien.

Severikirche in 836 voor het eerst genoemd

Michaeliskirche gebouwd van 1278 - 1290. Universiteitskerk waar Luther de mis bezocht tijdens zijn rechten studie 1501 - 1505

Ruine der Barfüßerkirche: Luther predikte hier in 1529

Kaufmannskirche met ernaast het Erfurter Lutherdenkmal (standbeeld). Hier predikte Luther

Augustinerklooster waar Luther van 1505 - 1511 leefde.

Citadel Petersberg naast het plein.

Krämerbrücke de enige met huizen bebouwde brug ten noorden van de Alpen

Oude Synagoge met de tentoongestelde Joodse schat

EGA Erfurter Garten Ausstellung met Cyriaksburg

Angermuseum met werk van Cranach

Stadtmuseum voor de Luther-Sammlung

Wandelroutes

Lutherweg - Eisenach - Schmalkalden - Gotha - Erfurt - Arnstadt

Pelgrimspad Elisabeth - Walburga - Paulina

Fietsroutes

Thüringer Stedenband Fietsroute

Tourist Information

Benediktsplatz 1, 99084 Erfurt, +49 361 - 66 400

Verkeer en vervoer

Erfurt ligt aan de A4 Eisenach - Altenburg en verder richting Dresden
Diverse spoorlijnen waaronder ICE verbindingen

Hotels, Pensions, B&B's, Campings en Camperplaatsen

 

Ga naar boven