Jena

Jena ligt aan de Saale. De stad telt 107.679 inwoners en is daarmee de op een na grootste van Thüringen. Jena is een hippe en bezienswaardige studenten- en hightechstad.

Het is de stad van de glasindustrie (Schott, Carl Zeiss) en van de wetenschap. Sinds 1558 is Jena een universiteitsstad - Friedrich-Schiller-Universiteit. Aan de universiteit studeerden en doceerden vooraanstaande personen. Bijvoorbeeld Friedrich Schiller wiens woonhuis nog te bezichtigen is. Goethe werkte hier en ondersteunde de universiteit en de botanische tuin. Hier hebben beroemde glastechnici en grote filosofen en pedagogen zich ontwikkeld. Bezoek het optiek museum, de botanische tuinen met de Goethe herdenkingsplaats, het Zeiss-planetarium en Schiller's tuinhuis.

De prachtige omgeving van Jena is de moeite waard. De stad ligt tussen de schelpkalkheuvels met vele soorten orchideeën. Hier kruisen de Thüringer Stedenband fietsroute D4 en de Saale fietsroute D11 elkaar.

Cospeda

Westelijk van Jena ligt het plaatsje Cospeda (gem. Jena). In dit gebied vond in 1806 de dubbele veldslag bij Jena en Auerstedt tussen de legers van Napoleon Bonaparte en het Pruisische leger van Frederik Willem III. Het museum 1806 is geopend van 10 – 16 uur, woensdag t/m zondag. Er worden ook rondleidingen over het slagveld georganiseerd. Meer informatie in de wikiledia »

Planetarium Jena

 

Bezienswaardigheden

Stadsmuur met Johannispoort en kruittoren

Jen Toren met uitzichtplatform

St. Michael kerk (1506) waar ooit Maarten Luther predikte

Historische Stadhuis (13e eeuw) een van de oudste stadhuizen van Duitsland

Schillerkerk waar Friedrich Schillers trouwde met Charlotte von Lengefeld (1790).

Ernst Abbe monument ontworpen door Henri van der Velde (Bauhau)

Museum Auerstedt 1806

Zeiss-Planetarium Jena

Schott Villa waar vroeger Otto Schott woonde die de productiemethode voor zuivere doorzichtig (lenzen)glas uitvond. Hier is nu een tentoonstelling over glas en de geschiedenis van Carl Zeiss Jena.

Wandelroutes

Saale Horizontale

Lutherweg

Fietsroutes

Thüringer stedenband fietsroute

Saale Fietsroute

Toeristen informatie

Markt 16, 07743 Jena, +49 (0) 3641 498050

Verkeer en vervoer

Jena ligt aan de A4 Eisenach - Dresden

Jena is een treinknooppunt met vele bestemmingen.

Hotels, Pensions, B&B's, Campings en Camperplaatsen

 

Ga naar boven