Glastraditie in het Thüringer Wald

In het Thüringer Wald waren de natuurlijke voorwaarden voor het produceren van glas ideaal door de rijkdom aan hout en geschikt kwartszand. Voor de periode van 1200-1500, zijn er referenties naar ongeveer 12 zogenaamde bosglasovens, ook wel "Wanderglashütten" genaamd. De eerste vestigingen van zogenaamde dorpsglasovens waren in 1525 Langenbach, 1564 Fehrenbach, 1597 Lauscha en tot 1675 achtereenvolgens Schmalenbuche, Altenfeld, Gehlberg, Stützerbach, Piesau, Ernstthai, Limbach en Ilmenau.

Backhaus LangenbachIn het voorjaar van 1525 kregen de uit Württemberg afkomstige Johannes Greiner (bijgenaamd Schwaben Hans) en Jakob Poffinger van Graaf Wilhelm IV van Henneberg in Schleusingen een licentie om in Langenbach een glasfabriek (‘Glashütte’) te vestigen. De benodigde stenen en kwartszand kwamen uit het gebied tussen Waldau en Schwarzbach. Hans Greiner bedacht een nieuwe productie techniek met gescheiden vuur- en smeltruimte waaraan twaalf glasmakers tegelijkertijd konden werken. Greiner werd daarmee de grondlegger van de industriële glas productie techniek. Nieuwe glasoven techniek De glasfabriek in Langenbach (1525 – 1569) geldt als de moeder waar alle glasfabrieken in Thüringen van afstammen. Zie de stamboom van Thüringer Glashütten onderaan de bladzijde. Uit historisch onderzoek is gebleken dat ook de familie Schott en glasmeester Wiegant in Langenbach gewerkt hebben. Deze familienamen vindt u nu nog terug in de namen beroemde glasfabrieken in Duitsland.

In de regio Lauscha/Neuhaus werden midden 18de eeuw uit glazen buizen en staven "voor de lamp" - d.w.z. met behulp van een gasvlam - glasparels, glazen knikkers en glazen kunstogen en de allereerste glazen kerstboomversiering geproduceerd. Door aanvaarding van de lampenglasblaserij in het gebied Stützerbach, Gehlberg en Ilmenau, ontwikkelde zich daar, wegens de goede chemische bestendigheid en verwerkbaarheid van het glas, de productie van glazen laboratorium instrumenten en thermometers.

Interessante plaatsen waar u meer kunt ervaren over de glastraditie:

  • Backhäuschen Langenbach, dat bovenop een deel van de fundamenten van de eerste glasfabriek uit 1525 gebouwd is.
  • Glasmuseum in Gehlberg
  • Thermometer museum in Geraberg
  • Heimat und Glasmuseum in Stützerbach in de Thüringer Hof
  • Goethe-Museum Stützerbach met glas en porselein tentoonstelling
  • Glasmuseum 360 Jahre Glastradition in Altenfeld

Stamboom van Thüringer Glashütten

Stamboom Thüringer Glashütten

 

Ga naar boven