Landstreken

Het land Thüringen is geografische gezien een soort kom met gebergten in het noorden, het westen en het zuiden.

Thüringer Bekken

Het vlakkere heuvelland in het midden van Thüringen wordt het Thüringer Bekken genoemd. Het landschap wordt grotendeels bepaald door vrij grootschalige landbouw en tuinbouw.

Thüringer Stedenband

Aan de zuidrand van het Thüringer Bekken ligt de Thüringer Stedenband tussen het Thüringer Bekken en het Thüringer Wald. In het Duits heet de steden band de 'Thüringen Städtekette'. Hier langs liggen de steden: Eisenach, Gotha, Erfurt, Weimar, Jena, Gera en Altenburg die alle van west naar oost langs de snelweg A4 te vinden zijn

Thüringer Wald

In het zuiden wordt het Thüringer Bekken begrens door het Thüringer Wald en Thüringer Schiffergebirge oostelijk daarvan. In het Thüringer Wald ontspringt de rivier de Werra die langs de zuidzijde van het gebergte naar het westen stroomt. Voorbij Eisenach buigt de rivier naar het noorden om het Thüringer Wald heen. Iets zuidelijker dan de Werra bevindt zich de grens tussen Thüringen en Beieren, die deel uitmaakt van de voormalige Duits-Duitse-grens (‘Inner-Deutsche Grenze’).

Thüringer Rhön

In het westen ligt ten zuiden van de Werra, ingeklemd tussen Beieren, Hessen en het Thüringer Wald de Thüringer Rhön. Dit is een uitloper van het Rhöngebergte dat zijn hoogste toppen in Oost-Hessen heeft.

Eichsfeld

Aan de westkant wordt het Thüringer Bekken begrensd door de laaggebergten met de landstreken Hainich en Eichsfeld.

Zuid-Harz

In het noorden gaat het vanuit het Thüringer Bekken weer omhoog in het Kyffhäuser gebergte ende Südharz – een uitloper van de Harz in de deelstaat Sachsen-Anhalt. De Harz is het noordelijkste middelgebergte van Duitsland.

Thüringer Vogtland

In het uiterste oosten van Thüringen ligt het Thüringer Vogtland. Een prachtig glooiend heuvelland met interessante Oost-Thüringer steden als Altenburg, Greiz, Weida en Gera.

Ga naar boven