Eisenach

De geschiedenis van Eisenach gaat terug tot ca 1040 wanneer Lodewijk de Bebaarde van het heersers geslacht de Ludowingers het gebied ten Noorden van het Thüringer Wald bestuurde. Deze zou volgens de legende in 1067 de Wartburg gebouwd hebben. Eisenach wordt echter pas voor het eerst in 1180 in schriftelijke bronnen genoemd. 

Eisenach Wartburgstad

WWartburgartburg "De omgeving is meer dan geweldig", schreef Goethe aan Charlotte von Stein over de Wartburg en haar omgeving. In deze attractieve natuur coulisse ontmoeten de bezoekers van de burcht oude minnezangers, de heilige Elisabeth, Maarten Luther, Richard Wagner en Franz Liszt.

De Wartburg is uitgeroepen tot UNESCO Cultureel werelderfgoed vanwege de schoonheid en de historische en culturele betekenis. 

 

Eisenach en de reformatie

Martin LutherMaarten Luther ging in zijn jeugd in Eisenach op school van 1498 - 1501. Hij ontwikkelde zich daarna tot een vooraanstaand theoloog. Nadat hij wegens zijn kritische houding tegenover de katholieke leer en de onfeilbaarheid van de paus in de kerkelijke ban en de rijksban gedaan was, vluchtte Luther naar Eisenach. Van 1521 - 1522 woonde Martin Luther onder de schuilnaam Jonker Jörg op de Wartburg. Hier vertaalde hij het Nieuwe Testament in het Duits.  De Luther vertaling werd kort daarop de basis voor de Duitse schrijftaal.Met Luther begint de reformatie in Duitsland. Luther's sporen in Eisenach kunt u nog steeds vinden in de Wartburg, het Lutherhuis en de Georgenkerk.

 

 

Eisenach muziekstad

J.S. BachEisenach is ook een stad met een bijzonder muzikaal verleden. Johann Pachelbel (*Neurenberg, 1 september 1653 – †3 maart 1706) was een Duits organist en componist uit de barokperiode was rond 1677 organist te Eisenach en later in Erfurt. Daarna wordt de belangrijkste barok componist Johann Sebastian Bach op 21 maart 1685 in Eisenach ( † 28. Juli 1750 in Leipzig) geboren Meer over J.S. Bach ». Georg Philipp Telemann (*Maagdeburg, † 14 maart 1681 – Hamburg, 25 juni 1767) was een Duits barokcomponist, dirigent en organist, was van 1706 - 1712 hofkapelmeester aan het hof van Hertog Johan Willem van Saksen-Eisenach. In deze periode leerde hij Bach kennen. Veel later in 1842 bezocht Richard Wagner (* 22 mei 1813 in Leipzig; † 13 februari 1883 in Venetië; componist, toneelschrijver, auteur, theaterregissuer en dirigent) Eisenach. Hij was zo onder de indruk van Eisenach, de Wartburg en het Thüringer Wald dat hij zijn romantische opera Tannhäuser en de Sängerkrieg zich hier liet afspelen. Eisenach bezit na Bayreuth de omvangijkste Wagner verzameling.


Eisenach heeft een aantal kerken waarvan de Georgenkirche het nauwst met haar geschiedenis verbonden is. De Georgenkirche werd rond 1180 gebouwd. In 1221 trouwde hier Landgraf Ludwig IV met de hongaarse koningsdochter Elisabeth - later de Heilige Elisabeth van Thüringen. Van 1498 - 1501 zong Maarten Luther hier. Johann Sebastian Bach werd in deze kerk gedoopt. Tussen 1898 en 1902 kreeg deze kerk haar uiteindelijke gestalte met de hoge toren.
Verder interessant is de Nicolaïkirche die rond 1180 als laatste romaanse bouwwerk in Thüringen gebouwd werd. Naast deze kerk staat ook de laatste overgebleven poort van Eisenach.

Bezienswaardigheden

Wartburg staat sinds 1999 op de UNESCO Werelderfgoed lijst. Doe vooral de rondleiding binnen.

Bachhaus - vermoedelijke geboortehuis van Johan Sebastiaan Bach met museum en multimedia tentoonstelling.

Lutherhaus - Hier woonde Maarten Luther. Nu museum en multimedia tentoonstelling.

Automobielmuseum - want Wartburg is niet alleen een kasteel maar ook een automerk

Reuter-Wagner-Museum

Thüringer Museum

Georgenkirche voor iedereen die iets met Bach of Luther heeft.

Wandelroutes

Rennsteig begint in Eisenach-Hörschel dat per trein bereikbaar is aan de Werra oever

Lutherweg Eisenach - Schmalkalden - Gotha - Erfurt - Arnstadt

Drachenschlucht van de wandelparkeerplaats aan de B19 - 'Hohe Sonne' aan de Rennsteig »

Landgrafenschlucht via de wandelparkeerplaats aan de B19

Diverse andere lokale wandelpaden

Fietsroutes

Rennsteig Radweg begint in Eisenach-Hörschel dat per trein bereikbaar is aan de Werra oever

Thüringer Stedenband fietsroute

Toeristen Informatie

Markt 9, 99817 Eisenach, +49 03691-79230

Verkeer en Vervoer

Per auto A4 van Bad Hersfeld - Dresden
Per trein ICE vanuit Frankfurt en Fulda / Hannover

Hotels, Pensions, B&B's, Campings en Camperplaatsen

Ga naar boven