Groene Band

De voormalige grens tussen Oost- en West-Duitsland was jarenlang een verboden gebied dat 1400 km lang was en op de meeste plaatsen 10 kilometer breed. Deze grensstrook met zijn prikkeldraad, wachttorens en landmijnen belemmerde vele families en vrienden in hun contacten maar gaf de natuur dertig jaar lang een bijzondere kans tot ongestoorde ontwikkeling. Hier ontwikkelden zich unieke struik- en bos-stroken, moerassen en heidevelden met elk hun specifieke flora en fauna. De voormalige grens heeft zich zo tot een lange keten in elkaar vervlochten biotopen verband kunnen ontwikkelen.

Sinds 19189 heeft de Duitse natuurbeschermingsbond zich met succes voor de bescherming van dit systeem ingezet. Met Thüringen als voorvechter van dit initiatief, is zo het langste beschermde natuurgebied van Duitsland ontstaan. Er zijn 109 biotopen aangewezen waarvan de helft op de rode lijst staat.

Wandelroute

In deze strook wordt momenteel een wandelroute ontwikkeld. In het Groene Band grensstuk van de Landkreisen » Wartburg en Schmalkalden-Meiningen is deze wandelroute al klaar. e route is in de Landkreis Hildburghausen deels begaanbaar, maar nog niet van wegwijzers en informatie borden voorzien. Er is al wel - sinds eind 2007 - een convenant tussen de natuurbeschermingsbond, het Landkreis bestuur en de gemeente gesloten.

Groene Band

Bron: Wikipedia

Ga naar boven