Rennsteig Tips

U wilt de Rennsteig lopen? Maar wat wilt u? Alleen maar lopen of wilt u een deel Thüringen ontdekken? Voor wie het laatste wil zijn hier een aantal tips en overwegingen die helpen uw Rennsteig wandeling zo te plannen  en te lopen dat u er optimaal plezier aan zult beleven.

Tip 1 - Eisenach en de Wartburg

Plan een extra dag in tussen de aankomst per auto of per trein en uw eerste loopdag. Eisenach » heeft heel veel interessante bezienswaardigheden te bieden. Het kasteel de Wartburg, dat op de Unesco wereld erfgoed lijst staat, is van zo'n wonderbare schoonheid dat u er eigenlijk niet aan voorbij kunt lopen zonder deze burcht ook van binnen gezien te hebben.

Tip 2 - Drachenschlucht

Spectaculaire smalle kloof ten Zuiden van Eisenach.  Verlaat de Rennsteig bij 'Wilde Sau' in noordelijke richting naar 'Sängerswiese'. Tussen de uitspanning en de B19 vindt u de ingang van de 'Drachenschlucht'. De kloof eindigt na 3 km bij 'Hohe Sonne am Rennsteig'. Totale omweg 2,5 km.

Tip 3 -  Spitterfall en Ebertswiese

De 'Ebertswiese' is niet alleen de naam van een herberg maar is een prachtig 'Wetland' met bijzondere planten. Vooral in het voorjaar een lust voor elke planten- en bloemenliefhebber. Vlakbij komt u lang een wegwijzer 'Spitterfall'. Dit pad brengt u bij de hoogste natuurlijke waterval van Thüringen met een valhoogte van circa 20 meter. Totale omweg 2 km.

Tip 4 - Rennsteiggarten

Vlak na Oberhof bezoekt u de Rennsteiggarten - een botanische tuin met bergflora. Er zijn circa 4000 planten uit de middel- en hooggebergten van de hele wereld te vinden.

Tip 5 - Hoogste toppen

Tussen Oberhof en Trinius Baude,  vlak voor Masserberg, loopt de Rennsteig parallel aan, en deels ook binnen gehoorsafstand  van, de gelijknamige autoweg. Wijk hier van af en bezoek enkele van de hoogste toppen van het Thüringer Wald door na de Große Beerberg de Gipfelwanderweg » (gemarkeerd met een rode driehoek) te volgen. De Gipfelweg brengt u van de Große Beerberg (982 m. maar helaas geen uitzicht) naar de Schneekopf (978 m.) met uitzichttoren die tot 1002 m. reikt. Daarna via de Sachsenstein (915 m.) terug aan de Rennsteig bij Schmücke. Kort na Mordfleck verlaat de Gipfelwanderweg » nog een keer de Rennsteig voor een omweg over de Großer Finsterberg (944 m.) De laatste heeft aan de zuidkant een kleine houten uitzichttoren die een schitterend uitzicht richting zuidelijke Woud en Frankenland biedt. Op honderd meter afstand aan de Noordzijde van deze berg staat een wandelhut die een schitterend uitzicht richting Kickelhahn, Ilmenau en het Thüringer Becken geeft. Na deze berg komt de Gipfelwanderweg » weer bij de Rennsteig bij:

Tip 6 - Alte Tränke

Een zonnige open plek in het bos nabij enkele bronnen. Hier is het goed toeven en een prima plek om de te pauzeren voor bijvoorbeeld de boterham.

Tip 7 - Bunkermuseum

Wanneer u zich al die tijd al heeft lopen afvragen hoe het hier in de DDR-tijd was en hoe ze aan deze kant van het ijzeren gordijn  over ons in het Westen dachten, dan loont een bezoek aan het Bunkermuseum, bij Waldhotel Rennsteighöhe. U vindt dit hotel door kort na Bahnhof Rennsteig met een één-kamer-spoorweg museumpje, kort de fiets Rennsteig te volgen. Deze voormalige 'Stasi-Führungsbunker' is weer helemaal oorspronkelijk ingericht. De gids vertelt u hoe er over ons gedacht werd en wat ze van deze schuilplaats verwachtten.

Tip 8 - Biosfeer Reservaat Thüringer Wald

Vanaf de Große Beerberg wandelt u in het Unesco Biosfeer Reservaat Thüringer Wald. Overnacht u in of nabij Waldhotel Rennsteighöhe en heeft u belangstelling voor een wildobservatie op de Roter Berg, maak dan - bij voorkeur een dag tevoren - een afspraak met het informatiecentrum in Frauenwald ». Wanneer u in Frauenwald overnacht of het u een omweg van 3,5 km. waard is, dan bezoekt u het informatie centrum van het reservaat in Frauenwald ».

Tip 9 - Grenservaringen

Kort na Allzunah bei Frauenwald bereikt u de grote Große Dreiherrenstein. Vlak bij deze steen staat de gelijknamige herberg. In het gebied dat hier begint staan heel veel historisch interessante (grens)stenen. In het Rennsteig Museum in Neustadt am Rennsteig en in het aanbevolen boek (zie onder) vindt u hier meer informatie over.

Tip 10 - Friedrichshöhe

Het kleinste en zeer lieflijke plaatsje aan de Rennsteig, met slechts 16 huizen en geen doorgaande weg, is dé plek voor een stille overnachting. De Rennsteig gaat net noordelijk langs het dorpje, maar het pad door het dorpje is makkelijk te vinden. In het voormalige schooltje - eens de laatste één-klasse-school van Duitsland - is nu het bestuur van het Natuurpark Thüringer Wald gevestigd. Er is een kleine tentoonstelling over hun werk.

Documentatie

Er is nog steeds geen Nederlands boek over de Rennsteig op de markt.

Rennsteig
der Wanderführer,
Horst Golchert
De Zwerver Reisboekhandel »
Beschrijving van de Rennsteig wandeling in 6 etappes. Tekst en mooie tekeningen. Met veel aandacht voor de geschiedkundige details, sagen en anekdoten rondom de Rennsteig. Aan te bevelen als een goede reisbegeleider wanneer je interesse verder gaat dan alleen wandelen. Geen wandelkaartjes.  Zakformaat 12 x 18 cm.

Rennsteig
Topographische Karte,
Thüringer Landesvermessungsamt
Topographische Karte 1:50.000 Ausgabe mit Wanderwegen
5 kaartbladen van Hörschel tot Blankenstein.
Geschikt voor GPS met UTM-raster.
Deze kaart is ook te bestellen bij De Zwerver Reisboekhandel »
Ga naar boven