Rennsteig

Het Thüringer Wald wordt door de Rennsteig doorsneden. Deze belangrijke kamweg heeft historische en geografische betekenis. Hij diende als verbinding tussen de verschillende pasovergangen van de handelswegen en had tegelijk ook een grensfunctie. Als waterscheidingslijn is hij de natuurlijke grens tussen Franken en Thüringen. Er is tot op de dag van vandaag een duidelijke differentiëring van etniciteit en taal (tussen het Fränkische en het Saksische dialect) tussen de gebieden ten noorden en ten zuiden van het verloop te constateren.

Door de eeuwen heen kreeg de Rennsteig ook in kerkelijk en territoriaal politiek opzicht een grensfunctie. Dit is tegenwoordig nog af te lezen van de talrijke Rennsteig stenen af te lezen die deels ook als grensstenen en ook als “Dreiherrensteine” dienden. Deze Rennsteig stenen zijn belangrijke cultuur historische monumenten. Hun leeftijd gaat tot 300 jaar terug, maar de meeste stammen uit de 18de eeuw.

De Rennsteig documenteert de politieke en territoriale versnippering van Thüringen met 13 Dreiherrensteinen en meer dan 100 andere grensstenen langs de Rennsteig. Het huidige verloop van de Rennsteig werd voor het eerst beschreven in 1830 door Julius von Plänckner een topograaf en wegenbouwer uit Gotha. De Rennsteig werd voor het eerst vermeld in 1330 als “Rynnestig” wat 'hoogteverschillen overwinnend bergpad voor snelle voortbeweging' betekent.

Ga naar boven