Mühlhausen

De geschiedenis van Mühlhausen gaat - blijkens een oorkonde van Karel de Grote - terug tot in 775. De stad is in de loop van de geschiedenis in vele andere handen overgegaan en heeft behoord tot Pruisen, tot Beieren, tot Saksen-Anhalt en is tegenwoordig Thüringen. In 1336 werd de stad een vrije rijksstad en in 1430 trad ze toe tot het Hanzeverbond. Nu is Mühlhausen de bestuurszetel van de Landkreis Unstrut-Hainich. De stad heeft 33.214 inwoners.

In de ommuurde binnenstad is veel van de geschiedenis terug te vinden. Er staan vele historische gebouwen van de middeleeuwen tot Jugendstil in Mühlhausen.

Bezienswaardigheden

Stadsmuur met zijn versterkte torens en de torens van de 11 middeleeuwse kerken geven een goed beeld van die tijd.

Maria Kerk. In de bovenstad staat de Maria-kerk. De kerk geldt als een meesterwerk van de Gotiek en is op de dom van Erfurt na de grootste kerk van Thüringen. Met een hoogte van 86,7 meter is de voornaamste toren van de kerk de hoogste kerktoren van Thüringen. De radicale hervormer Thomas Müntzer preekte hier en gaf de stad een plaats in de Duitse geschiedenis tijdens de Duitse Boerenoorlog.

Sint-Blasiuskerk (Duits: Divi-Blasii-Kirche) is een drieschepige, kruisvormige hallenkerk aan de Untermarkt van Mühlhausen in Thüringen. De rijk met maaswerk, pinakels en een roosvenster versierde gevel aan de noordzijde ligt op een oude handelsroute.
Van juli 1707 tot juli 1708 werkte Johann Sebastian Bach hier als organist en componist. Ter gelegenheid van de zegening van de nieuwe stadsraad componeerde hij in februari 1708 de plechtige cantate Gott ist mein König. Hij had hiermee veel succes, de cantate verscheen er zelfs in druk. In 1735 kreeg zijn zoon Johann Gottfried Bernhard Bach een aanstelling in Mühlhausen, maar hij vertrok datzelfde jaar nog naar Sangerhausen.


Wandelroutes

Hainichlandweg 139 km in 7 etappes door het Natuurpark Eichsfeld - Hainich - Werra

Fietsroutes

Unstrut Radweg 170 km dwars door het Thüringer Bekken, de wijngebieden van Saale-Unstrut naar de Elbe in Sachsen

Tips voor horeca en overnachten

Nog geen bijdragen

wandelvakantie.de

Reisgids voor het Thüringer Wald - Thüringen


Op deze website wordt een reisgids voor het Thüringer Wald en Thüringen ontwikkeld, onder redactie van een Nederlandse ondernemer die zelf in Thüringen woont. Thüringen is een geliefd vakantieland bij Nederlanders. Deze reisgids is een initiatief dat ontstaan is omdat een gedrukte reisgids voor dit gebied niet bestaat en uitgevers geen markt zien een goede gids te laten vertalen. Lees verder »

Ga naar boven