Manebach

Manebach ligt in het Ilmtal in het Thüringer Woud, ongeveer 3 km ten zuidwesten van Ilmenau. De plaats is een straatdorp van meer dan 2 km lang en wordt omgeven door sparrenbossen. In het zuidoosten ligt de 861 meter hoge Kickelhahn, de huisberg van Ilmenau. Vlakbij ligt de Hermannstein, een rotsgrot die Goethe graag bezocht. Ten noorden van de stad liggen de Hohe Warte en de Schwalbenstein, waarop Goethe in slechts één dag de vierde akte van Iphigenia in Tauris schreef.

Bezienswaardigheden en Musea

Evangelische Zum-Kripplein-Jesu-Kirche met prachtig houtsnijwerk altaar.

Goethe Häuschen op de Kickelhahn met uitzichtpunt en natuurstenen uitzichttoren

Jachthuis Gabelbach vlakbij de Kickelhahn met museum over de jacht en het woud

Wandelroutes

Goethe Wanderweg – start in Ilmenau komt door Manebach en loopt tot Stüzerbach langs plaatsen waar Goethe ooit wandelde, reisde of verbleef, Afstand 20 km. Pittig

Diverse lokale wandelroutes

Fietsroutes

Ilmdal Fietsroute – van de bron op het Thüringer Wald, door Ilmenau en Weimar naar Bad Sulza. Afstand 123 km.

Bereikbaarheid

Vanuit Ilmenau aan de A71 - Erfurt - Schweinfurt is Manebach eenvoudig te bereiken
Er is een station waar in het weekend een trein van Ilmenau naar Bahnhof Rennsteig langs komt.

Hotels, Pensions, B&B's, Campings en Camperplaatsen

 

Mühlhausen

De geschiedenis van Mühlhausen gaat - blijkens een oorkonde van Karel de Grote - terug tot in 775. De stad is in de loop van de geschiedenis in vele andere handen overgegaan en heeft behoord tot Pruisen, tot Beieren, tot Saksen-Anhalt en is tegenwoordig Thüringen. In 1336 werd de stad een vrije rijksstad en in 1430 trad ze toe tot het Hanzeverbond. Nu is Mühlhausen de bestuurszetel van de Landkreis Unstrut-Hainich. De stad heeft 33.214 inwoners.

In de ommuurde binnenstad is veel van de geschiedenis terug te vinden. Er staan vele historische gebouwen van de middeleeuwen tot Jugendstil in Mühlhausen.

Bezienswaardigheden

Stadsmuur met zijn versterkte torens en de torens van de 11 middeleeuwse kerken geven een goed beeld van die tijd.

Maria Kerk. In de bovenstad staat de Maria-kerk. De kerk geldt als een meesterwerk van de Gotiek en is op de dom van Erfurt na de grootste kerk van Thüringen. Met een hoogte van 86,7 meter is de voornaamste toren van de kerk de hoogste kerktoren van Thüringen. De radicale hervormer Thomas Müntzer preekte hier en gaf de stad een plaats in de Duitse geschiedenis tijdens de Duitse Boerenoorlog.

Sint-Blasiuskerk (Duits: Divi-Blasii-Kirche) is een drieschepige, kruisvormige hallenkerk aan de Untermarkt van Mühlhausen in Thüringen. De rijk met maaswerk, pinakels en een roosvenster versierde gevel aan de noordzijde ligt op een oude handelsroute.
Van juli 1707 tot juli 1708 werkte Johann Sebastian Bach hier als organist en componist. Ter gelegenheid van de zegening van de nieuwe stadsraad componeerde hij in februari 1708 de plechtige cantate Gott ist mein König. Hij had hiermee veel succes, de cantate verscheen er zelfs in druk. In 1735 kreeg zijn zoon Johann Gottfried Bernhard Bach een aanstelling in Mühlhausen, maar hij vertrok datzelfde jaar nog naar Sangerhausen.


Wandelroutes

Hainichlandweg 139 km in 7 etappes door het Natuurpark Eichsfeld - Hainich - Werra

Fietsroutes

Unstrut Radweg 170 km dwars door het Thüringer Bekken, de wijngebieden van Saale-Unstrut naar de Elbe in Sachsen

Hotels, Pensions, B&B's, Campings en Camperplaatsen

Natuurpark Thüringer Wald

Het Natuurpark Thüringer Wald is het meest noordwestelijke gedeelte van het gebergte. Het loopt van Eisenach tot even voorbij Masserberg waar het Thüringer Schiffergebirge (leisteen gebergte) gaat heten. In de omgang wordt het hele gebergte bestaande uit het Natuurpark Thüringer Wald en het Natuurpark Thüringer Schiffergebirge aangeduid met de term Thüringer Wald.

Hier ziet u een kaartje van het deel dat onder het bestuur van het Natuurpark Thüringer Wald valt.

Natuurpark Thüringer Wald De landschappelijke schoonheid van het Thüringer Woud wordt naast de uitgestrekte bossen, in de eerste plaats toch gevormd door het contrast tussen de toppen en diepe dalen met steile en soms zeer steile  hellingen. Hoogste toppen van de centrale Thüringer Woud zijn, bijvoorbeeld de Große Beerberg (982 m NN) en de Schneekopf  (978 m NN). Na het noordwesten neemt de hoogte af. Tambach-Dietharz ligt al onder 900 m NN en Eisenach zelfs onder 500 m NN en de bergketen is hier zelfs minder dan 10 km breed. In zuidoostelijke richting daalt het gebergte veel minder snel. Hier zijn de hellingen minder stijl en vormen daardoor een aangenaam wandellandschap met hier en daar prachtige rotsformaties.

 

Rivieren en Meren

In het Thüringer Wald ontspringen enkele rivieren, die als kleine beekjes beginnen en verder stroomafwaarts een grote rivier worden. Vaak liggen er ook stuwdammen en stuwmeren in. De belangrijkste rivieren zijn de Werra en de Saale. Ook de Ilm de Unstrut en de  Weiße Elster. Deze laatste ontspringt in Tsjechië en mond in de Saale uit. Meer hierover vindt u via het menu onder natuur.


Op de grens van het Thüringer Wald en het Schiffergebirge ligt een waterscheidingspunt op de berg Saarzipfel (812 m). Hier vlakbij ontspringen drie stroompjes die het begin vormen van de stroomgebieden van de Weser, de Elbe en de Rijn. De Saar die via de Werra, die later als Weser, bij Bremerhafen in de Noordzee stroomt. De Rambach die via de Saale in de Elbe komt om kort na Hamburg in de Noordzee uit te monden. De Grümpen die in het stroomgebied van de Rijn uitkomt.

 

Ga naar boven