Kaart Thüringer Wald en Rennsteig

Op onderstaande kaart ziet u duidelijke het Thuringer Wald gebergte. De Rennsteig wandelroute die hierop afgebeeld is, verloopt precies over de kam van het gebergte. Ten Noorden van het Thüringer Wald loopt de autosnelweg A4  met daarlangs de stedenband Eisenach, Gotha, Erfurt, Weimar en Jena.

Thüringer Wald en Rennsteig

 

 

Thüringer Wald Kaart

Landstreken

Het land Thüringen is geografische gezien een soort kom met gebergten in het noorden, het westen en het zuiden.

Thüringer Bekken

Het vlakkere heuvelland in het midden van Thüringen wordt het Thüringer Bekken genoemd. Het landschap wordt grotendeels bepaald door vrij grootschalige landbouw en tuinbouw.

Thüringer Stedenband

Aan de zuidrand van het Thüringer Bekken ligt de Thüringer Stedenband tussen het Thüringer Bekken en het Thüringer Wald. In het Duits heet de steden band de 'Thüringen Städtekette'. Hier langs liggen de steden: Eisenach, Gotha, Erfurt, Weimar, Jena, Gera en Altenburg die alle van west naar oost langs de snelweg A4 te vinden zijn

Thüringer Wald

In het zuiden wordt het Thüringer Bekken begrens door het Thüringer Wald en Thüringer Schiffergebirge oostelijk daarvan. In het Thüringer Wald ontspringt de rivier de Werra die langs de zuidzijde van het gebergte naar het westen stroomt. Voorbij Eisenach buigt de rivier naar het noorden om het Thüringer Wald heen. Iets zuidelijker dan de Werra bevindt zich de grens tussen Thüringen en Beieren, die deel uitmaakt van de voormalige Duits-Duitse-grens (‘Inner-Deutsche Grenze’).

Thüringer Rhön

In het westen ligt ten zuiden van de Werra, ingeklemd tussen Beieren, Hessen en het Thüringer Wald de Thüringer Rhön. Dit is een uitloper van het Rhöngebergte dat zijn hoogste toppen in Oost-Hessen heeft.

Eichsfeld

Aan de westkant wordt het Thüringer Bekken begrensd door de laaggebergten met de landstreken Hainich en Eichsfeld.

Zuid-Harz

In het noorden gaat het vanuit het Thüringer Bekken weer omhoog in het Kyffhäuser gebergte ende Südharz – een uitloper van de Harz in de deelstaat Sachsen-Anhalt. De Harz is het noordelijkste middelgebergte van Duitsland.

Thüringer Vogtland

In het uiterste oosten van Thüringen ligt het Thüringer Vogtland. Een prachtig glooiend heuvelland met interessante Oost-Thüringer steden als Altenburg, Greiz, Weida en Gera.

Thüringer Wald - het Groene Hart van Duitsland

Wat normaal aangeduid wordt met het begrip Thüringer Wald is het aaneengesloten gebied van het Natuurpark Thüringer Wald, het Natuurpark Schiefergebirge-Obere Saale en het UNESCO Biosfeer Reservaat Thüringer Wald tezamen. In totaal 305.200 ha een gebied groter dan de provincie Overijssel. Het is het grootste samenhangende aaneengesloten natuurgebied in Duitsland. Niet voor niets heet Thüringen dan ook Het Groene Hart van Duitsland.

De Thüringer Wald is een bergketen die de zuidgrens vormt van de Duitse deelstaat Thüringen. Het was tevens de grens van de voormalige DDR. Deze bergketen begint bij Eisenach en loopt in zuid-oostelijke richting tot vlak bij de Tsjechische grens.

De noordzijde van het Thüringer Wald gebergte is steiler, rauwer en veel dichter bebost dan aan de zuidzijde.

Steile noordzijde met veel bos

De bossen die ook de kam van het woud tooien worden naar het zuiden toe opener. Het landschap is daar meer glooiend en afwisselender. De zuidzijde biedt zonnige bergweiden en adembenemende vergezichten richting Franken in Beieren en naar de Thüringer Rhön. Deze zuidkant is daarmee een waar eldorado voor wandelaars, fietsers en langlaufers.

Glooiende open landschappen van de zuidhelling

 Vakantie op de vriendelijke zuid hellingen van het Thüringer Wald? Kijk hier »

 

wandelvakantie.de

Reisgids voor het Thüringer Wald - Thüringen


Op deze website wordt een reisgids voor het Thüringer Wald en Thüringen ontwikkeld, onder redactie van een Nederlandse ondernemer die zelf in Thüringen woont. Thüringen is een geliefd vakantieland bij Nederlanders. Deze reisgids is een initiatief dat ontstaan is omdat een gedrukte reisgids voor dit gebied niet bestaat en uitgevers geen markt zien een goede gids te laten vertalen. Lees verder »

Ga naar boven