UNESCO Biosfeer Reservaat Thüringer Wald

In het hart van het Thüringer Wald ligt een prachtig natuurreservaat waar mensen van harte welkom zijn. Het wordt door UNESCO beschermd als onderdeel van het ‘Mens en Biosfeer’-programma (MAB). Een wereldwijd netwerk van reservaten voor behoud van de biodiversiteit en duurzame ontwikkeling.

Nationale Park Hainich

Het nationale park Hainich is een onderdeel van het Natuurpark Eichsfeld-Hainich-Werra. Het werd in 1997 als 13e nationale park van Duitsland erkend en werd in 2011 door UNESCO tot wereld natuurerfgoed verklaard. Het heeft een totale oppervlakte van 7.500 ha. Het UNESCO wereld natuurerfgoed piekt met haar natuur. Het is een van de weinige plekken in Thüringen waar de wilde kat nog leeft en waar een deel van het gebied bewust oerwoud gelaten wordt. Belevingspaden zoals het boomkronen pad, brengen de mensen dicht bij de natuur.

In deze regio vindt u naast heel veel natuur, historische steden met een interessant verleden zoals Mühlhausen en Bad Langensalza. Bad Langensalza heeft veel parken en tuinen die uitnodigen tot wandelingen en genieten. En wie actie zoekt kan zelfs met een Segway door de straten van Mühlhausen rollen.

Het Nationale Park Hainich is een bijzonder loofbos dat voornamelijk uit rode beuken bestaat, maar ook vele andere loofboomsoorten heeft. Het is beroemd om de daslook (Duits: ‘bärlauch’) die hier in het vroege voorjaar grootschalig de bosbodem bedekt. Behalve de wilde kat die u buiten het wilde kattendorp in Hütscheroda waarschijnlijk niet te zien krijgt zijn er nog 48 andere soorten zoogdieren, waaronder 13 vleermuis-soorten en een uitgebreide flora met 813 soorten bloemendragende planten en met vele wilde orchideeën, 221 soorten mossen, 134 soorten korstmos. Hieronder zijn ook veel met uitsterven bedreigde plantensoorten. Door de vele soorten bloeiende planten zijn er ook vele soorten vlinders.

Bezienswaardheden

Voorlichtingscentrum van het Nationale Park Hainich nabij de Thiemsburg.

Wilde Kattendorp in Hütscheroda

Boomkronen pad Thiemsburg

Wandelroutes

Hainichlandweg rondwandelpad 7 - 9 dagetappes door het Nationale Park Hainich en het Natuurpark Eichsfeld-Hainich-Werra 

Lutherweg

 

Natuurpark Eichsfeld-Hainich-Werra

Het natuurpark Eichsfeld-Hainich-Werra is een 87.000 ha groot gebied in het uiterste westen van de deelstaat Thüringen. Het strekt zich uit van Heilbad Heiligenstadt aan de rivier de Leine in het Noorden, de Werra in het Westen en de stad Eisenach aan de A4 in het Zuiden.

Bron afbeelding: www.naturpark-ehw.de/unser-naturpark 

Het noordelijke deel heet het Eichsfeld en het zuidelijke deel wordt gevormd door het Werradal en het Hainichland. Het Hainichland is 16.000 ha groot. Het hart daarvan wordt gevormd door het Nationale Park Hainich.

 

Groene Band

De voormalige grens tussen Oost- en West-Duitsland was jarenlang een verboden gebied dat 1400 km lang was en op de meeste plaatsen 10 kilometer breed. Deze grensstrook met zijn prikkeldraad, wachttorens en landmijnen belemmerde vele families en vrienden in hun contacten maar gaf de natuur dertig jaar lang een bijzondere kans tot ongestoorde ontwikkeling. Hier ontwikkelden zich unieke struik- en bos-stroken, moerassen en heidevelden met elk hun specifieke flora en fauna. De voormalige grens heeft zich zo tot een lange keten in elkaar vervlochten biotopen verband kunnen ontwikkelen.

Sinds 19189 heeft de Duitse natuurbeschermingsbond zich met succes voor de bescherming van dit systeem ingezet. Met Thüringen als voorvechter van dit initiatief, is zo het langste beschermde natuurgebied van Duitsland ontstaan. Er zijn 109 biotopen aangewezen waarvan de helft op de rode lijst staat.

Wandelroute

In deze strook wordt momenteel een wandelroute ontwikkeld. In het Groene Band grensstuk van de Landkreisen » Wartburg en Schmalkalden-Meiningen is deze wandelroute al klaar. e route is in de Landkreis Hildburghausen deels begaanbaar, maar nog niet van wegwijzers en informatie borden voorzien. Er is al wel - sinds eind 2007 - een convenant tussen de natuurbeschermingsbond, het Landkreis bestuur en de gemeente gesloten.

Groene Band

Bron: Wikipedia

Ga naar boven