Rennsteig

De Rennsteig

De oudste en bekendste wandelroute van Duitsland is De Rennsteig (ook wel Rennweg genoemd). De Rennsteig start in Hörschel aan de Werra – nabij Eisenach » – en is de kamweg van het Thüringer Wald en het Schiefer Gebrige (Leisteen gebergte) deels door Beieren naar Blankenstein aan de Saale

De trekpleister voor de lange afstand wandelaar is De Rennsteig, het oudste lange afstandswandelpad van Duitsland. De Rennsteig werd voor het eerst vermeld in 1330 als “Rynnestig” wat 'hoogteverschillen overwinnend bergpad voor snelle voortbeweging' betekent.

RennsteigDe Rennsteig is zowel verbindingsweg als scheidingsweg. Het is de verbindingsweg tussen de talrijke pasovergangen. Het is een waterscheiding tussen de stroomgebieden van de rivieren Weser, Rijn en Elbe. De Rennsteig documenteert de politieke en territoriale versnippering van Thüringen met 13 Dreiherrensteinen en meer dan 100 andere grensstenen langs de Rennsteig. Het huidige verloop van de Rennsteig werd voor het eerst beschreven in 1830 door Julius von Plänckner een topograaf en wegenbouwer uit Gotha.

De huidige Rennsteig is verdeeld in 6, 7, 8, 9 of 10 etappes die variëren van 17 tot 33 kilometer per dag met een totale wandelduur van 45 uur. De Rennsteig is voor een klein deel onderdeel van het Europese langeafstandswandelpad E10 Warschau – Noordzee.

Rennsteig en boekingsmogelijkheden »

Voorbeeld etappe indeling

Etappe 1: Hörschel - Hohe Sonne, Afstand- 14,6 km
Etappe 2: Hohe Sonne - Grenzwiese, Afstand- 19,3 km
Etappe 3: Grenzwiese - Grenzadler, Afstand - 27,5 km
Etappe 4: Grenzadler - Allzunah, Afstand - 19,8 km
Etappe 5: Allzunah - Friedrichshöhe, Afstand - 24,2 km
Etappe 6: Friedrichshöhe - Spechtsbrunn, Afstand - 23,3 km
Etappe 7: Spechtsbrunn - Brennersgrün, Afstand - 19,0 km
Etappe 8: Brennersgrün - Blankenstein, Afstand - 20,6 km

Rennsteig Thüringer Wald

Bron: UNESCO Biosferen Reservaat Thüringer Wald

Klik hier voor een topografische kaart van de Rennsteig.

Aangrenzende routes

Gipfelwanderweg loopt van Suhler Ausspanne tot de afslag Schneekopf over de Rennsteig

Natuurreservaat Rondwandelreis door het UNSECO Biosfeerreservaat doet stukjes van de Rennsteig.

Panoramaweg Schwarzatal komt bij Friedrichshöhe samen met de Rennsteig

Plaatsen aan deze route

Eisenach-Hörschel, Ruhla, Brotterode, Friedrichroda, Floh-Seligenthal, Oberhof, Frauenwald am Rennsteig, Neustadt am Rennsteig, Masserberg, Sachsenbrunn, Neuhaus am Rennweg, Steinbach am Wald (B), Wurzbach, Pottiga, Blankenstein.

Tips voor horeca en overnachten

Nog geen bijdragen

 

wandelvakantie.de

Reisgids voor het Thüringer Wald - Thüringen


Op deze website wordt een reisgids voor het Thüringer Wald en Thüringen ontwikkeld, onder redactie van een Nederlandse ondernemer die zelf in Thüringen woont. Thüringen is een geliefd vakantieland bij Nederlanders. Deze reisgids is een initiatief dat ontstaan is omdat een gedrukte reisgids voor dit gebied niet bestaat en uitgevers geen markt zien een goede gids te laten vertalen. Lees verder »

Ga naar boven